RFE.HU

Az aktív turizmus fogalomkörébe tartozó tevékenységek közül egyesületünk a kerékpáros turizmust, a természetjárást és a vízi turizmust preferálja elsősorban.  

 

 

Szervezetünk a Balatonfenyvesi Bringaközpont aktív turisztikai szolgáltatásaiban kiemelt partnerként tevékenykedik. Együttműködésünk során karitatív módon számos túrát, kisebb versenyeket szerveztünk célcsoportjaink számára.

 

 

 

 

Kerékpározással kapcsolatos eddigi projektjeink

 

 

Közlekedés célú kerékpáros kampány Kistelken (2012)

 

A projekt elsődleges célja különféle projektelemeken keresztül olyan felvilágosítást nyújtani a célcsoport számára, amely által az egyénekben kétséget kizáróan bebizonyosodik, hogy a kerékpározás olyan fenntartható környezetbarát közlekedési eszköz mely hozzájárul a környezet védelméhez, közlekedéshez kapcsolható költségek csökkentéséhez és az egészségmegőrzéshez!

 

A célok elérése érdekében Egyesületünk 17 programelemből álló szemléletformáló kampányt valósított meg. A kampány része volt többek közt a diákok számára nyújtott elméleti KRESZ oktatás, gyakorlati zárt pályás oktatás, interaktív előadások megtartása, rajzpályázat lebonyolítása, ügyességi versenyek szervezése és lebonyolítása.

 

 

 

 

„Törökszentmiklósi kerékpárforgalmi hálózat fejlesztése” Szemléletformálás (2014)

 

 

A projekt elsődleges célja, hogy célcsoport számára a kerékpározás ne pusztán sport, ne csupán közlekedési eszköz, ne megterhelés, hanem tudatos életforma legyen.

A célok elérése érdekében Egyesületünk Törökszentmiklósi gyermek és felnőtt korosztály részére különféle szemléletformáló rendezvényeket valósított meg. A diákok előadásokon és zárt pályás KRESZ és ügyességi oktatásokon vehettek részt az óvodás korcsoport futóbicikliken, zárt pályán gyakorolhatta a táblák jelentését és az elsőbbségi szabályokat.

A lakosság részére két alkalommal került megrendezésre nagyszabású városi rendezvény, melyekre a kerékpározás iránt elkötelezett sztárvendégeket is meghívtunk. A rendezvényeken felállított pavilonokban az alábbi témák kerültek bemutatásra:

• egészségmegőrzés (a kerékpározás élettani hatásai)

• költséghatékonyság (alternatív közlekedési eszköz az autóval, tömegközlekedéssel szemben)

• környezetvédelem (alternatív közlekedési eszköz az autóval, tömegközlekedéssel szemben)

• technológia (a különböző kerékpártípusok különböző funkciókra)

• biztonság (KRESZ, láthatósági/biztonsági eszközök, kerékpárok műszaki állapota)

 

A helyszínen az alábbi interaktív, szemléletformáló pontok kerültek kialakításra:

• Bringa – szűrő állomás

• Cardio – pont

• Aktív életmódhoz kapcsolódó élelmiszerek kóstolója, életmód tanácsadás.

 

A helyszínen szórakoztató elemek valósultak meg:

• Animátorok által vezetett játékos versenyek gyermekek számára, melyek elősegítik a KRESZ szabályainak elsajátítását. Sport, extrém sport bemutatók

• Bringa kiállítás: különböző funkciójú kerékpárok bemutatója, kiállítása, ahol megismerkedhetnek a látogatók a túrabiciklizés, városi kerékpározás, versenybringázás lehetőségeivel, tesztelhetik a különböző funkciójú kerékpárokat.

 

 

Aktív turizmus egyesületünk számára nem merül ki kerékpározás szerteágazó tevékenységeiben, hanem további területen igyekszünk céljainkat elérni.

Víz a hajózás és a természetben való túrázás szeretetét kívánjuk megerősíteni célcsoportjaink számára. Önerőből számos kapcsolt túrát szerveztünk gyermek korosztály számára, melyben fent említett hármas tevékenységet ötvöztük.